Det är både fantastiskt och otäckt att vara sin egen

Det är många som drömmer om att skaffa ett eget företag, en enskild firma, så att de själva får mer makt att bestämma över sina liv. Att det sedan innebär ett mycket större ansvar att vara egen företagare, där det inte går att ta ledigt som man vill, och där man ofta måste jobba långa dagar, och till och med på helgerna, är någonting som inte alla tänker på. Men samtidigt, det är uppoffringar som vi är många som tycker att det är värt det. Känslan av att ha ett eget företag, där man verkligen får ta del av framgångarna, är fantastisk, och efter att ha drivit företag i några år så är det nästan omöjligt att gå tillbaka till att vara en ”vanlig” anställd igen. Jag vet, för jag har tänkt på det flera gånger när det varit som tyngst, men varje gång så har jag kännt att det är omöjligt för mig att gå tillbaka till att vara anställd igen. Jag är fast, helt enkelt, och har inga som helst problem med det.

En övergångsperiod
Samtidigt så är det svårt att direkt ta klivet från att ha en trygg anställning till osäkerheten som det innebär att driva en enskild firma. Ena dagen har man en trygg inkomst och vet att världen inte går under om man är sjuk ett par dagar. Dessutom har man garanterad semester och andra liknande fördelar. Det är alltså inte konstigt att många tvekar, trots att de innerst inne vill, och har en dröm som de vill uppfylla. Själv har jag velat ha en frisörsalong så länge jag kan minnas, och har gått den långa vägen kan man säga. Jag började med att utbilda mig till hårfrisörska, och fick snabbt jobb. Och det är där någonstans som historien slutar för de flesta – de nöjer sig med att jobba som hårfrisörska, och många är mer än nöjda med detta.

Men jag ville ha mer, och det började med att jag öppnade en egen frisörsalong – om man nu kan kalla det för det! – som jag drev två dagar i veckan, samtidigt som jag jobbade som anställd tre. Det innebar att jag hade så kallad FA-skatt vilket innebär ett mellanting mellan vanlig anställd och företagare. För min anställning hade jag vanlig a-skatt, för min firma f-skatt. På så sätt kunde jag ”mjukstarta” in i det egna företagandet, innan jag till slut tog steget fullt ut och kände att jag kunde leva på min salng på heltid. Numera har jag enbart f-skatt för enskild firma, och trivs med det.

Det var ett ovärderligt sätt att lära mig att flyga på och jag är glad över att min chef var ytterst förstående för att jag ville starta eget. Samtidigt hittade jag err företag på nätet som hjälpte till med att ansöka om FA-skatt vilket gjorde det hela ännu enklare. På många sätt har jag haft mycket tur, kanske, men tror också att många nog skulle kunna klara av vad jag gjort – bara de själva vill!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *